Fen Shui




Feng Shui (uitspraak: feng sjweej) is een filosofie die meer dan 3000 jaar oud is, die uitlegt hoe de omgeving het persoonlijke leven, energie en geluk kan beïnvloeden.
Een losse vertaling van de woorden: ‘Feng’ staat voor wind , en ‘Shui’ betekent water. In de Chinese cultuur staan deze twee elementen voor gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Feng Shui staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Volgens de filosofie gaan deze begrippen altijd samen, geluk kan alleen worden gevonden als er harmonie is.

Zo zijn er algemene richtlijnen in de Feng Shui, zoals geen scherpe voorwerpen neer te zetten in huis, het gaat om afgeronde natuurlijke organische vormen. Maar het houdt meer in, het is dan ook een heel systeem waaronder je de ruimte waarin je leeft kunt aanpassen.

Vaak worden voorwerpen gebruikt om een betere energie in huis te krijgen, zoals kristallen (edelstenen), regenboog glaskristal, spiegels, windgongs en meer.

Soms helpt het ook om meubels op een andere plaats te zetten, planten op een bepaalde plek in huis te plaatsen.
Feng shui leert welke invloeden, zoals de vormgeving en de inrichting in het huis, invloed hebben op het welzijn en geluk van de persoon die daar woont.
Tevens leert Feng Shui hoe negatieve invloeden kunnen worden veranderd naar positieve invloeden.

uitspraak vanuit de Chinese wijsheid: zoals je huis is, zo ben jij ook en zoals jij bent, zo is je huis. Dit is de reden dat je soms je huis wijzigt en verandert als je zelf verandert, maar de feng Shui geeft ook aan dat als je verandering in huis aanbrengt je ook je eigen leven kunt aanpassen.

kikkers

Hier getoond kikkers met geluksmunt ( je hoort deze laag neer te zetten in huis ) en een Ba Gua spiegel. Er zijn holle en bolle spiegels.

Bagua spiegels gelden in de Feng Shui als zeer krachtig.
Deze worden gebruikt om goede energie in je huis te versterken, negatieve energie weg te halen, en om geluk aan te trekken.
Ze kunnen negatieve chi (energie) weren, ombuigen of transformeren.

Traditioneel wordt de bolle Ba Gua spiegel buiten boven de voordeur gehangen, of boven een groot raam in de richting van negatieve objecten en energieën. Een voorbeeld van negatieve invloeden zijn puntige zaken zoals gebouwen en voorwerpen die naar jouw plaats wijzen. Gebruik buiten: Hang de spiegel liefst op een beschutte plek, dit om de spiegel te beschermen tegen weer en wind. De bolle Ba Gua spiegel weert af en de holle Ba Gus spiegel absorbeert de negatieve energie waardoor deze niet in jouw huis komt.

De feng shui kikker brengt voorspoed in de vorm van geld en innerlijke rijkdom, en zou ook bescherming geven tegen ongeluk. Kikkers zo laag mogelijk in een kast of zo neer zetten en met zijn achterste naar de voordeur te zetten.

In de filosofie wordt altijd gewerkt met de vijf oosterse elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal.
Elk van hen is verbonden met bepaalde attributen, de elementen zijn verbonden met de kleuren Blauw, Groen, Rood, Geel, Terracotta, Grijs of Wit.
Diens vormen: Golvend, Rechthoekig, Driehoekig, Vierkant en Cirkels.

Feng-Shui is ook nog gebaseerd op het Yin en Yang principe. Yin en Yang staat voor balans.
Yin: vrouwelijk, massief, onbeweeglijk en passief, naar beneden en naar binnen gericht.
Yang: mannelijk, alles wat licht is, actief, vurig, naar boven en naar buiten gericht.
Beide kanten zijn even belangrijk, het ene kan niet zonder de andere bestaan.

Feng-Shui kan worden toegepast in iedere ruimte, en kamer. Ook in het klein. Zelfs op je werkplaats.